Kom van je nachtmerries af: tips voor rustige nachten

Heb je regelmatig last van nachtmerries? Dan ben je zeker niet de enige. Zijn nachtmerries op te lossen? Vaak wel. Graag vertellen we je meer over dit, soms zeer beangstigende fenomeen.

Nachtmerries zijn nare dromen, waarin angst een hele grote rol speelt. Meer dan de helft van de mensen heeft nachtmerries. Bij vrouwen en kinderen komt het vaker voor. Of dat daadwerkelijk zo is, of dat dit zo lijkt omdat vrouwen hun dromen nou eenmaal beter onthouden, is niet bekend.

Nachtmerries door stress

Een nachtmerrie kan verschillende oorzaken hebben. Stress kan een belangrijke aanjager zijn. Denk hierbij aan een posttraumatische stressstoornis, maar ook gewoon het kijken van een hele enge film kan stresshormonen activeren. Ook eten voor het slapen, slaapstoornissen en medicijnen kunnen een oorzaak zijn. En slaapgebrek kan een vicieuze cirkel creëren: door een slaaptekort krijg je nachtmerries, waardoor je nog meer slaaptekort krijgt en dus meer kans op nachtmerries.

Verwachting in een droom

Je verwachtingspatroon is van grote invloed op je nachtmerries. Als jij bang bent om te vliegen is het in je droom veel aannemelijker dat het vliegtuig waar je inzit neerstort, in plaats van dat het je naar een fantastisch vakantieoord brengt.

Af van een nachtmerrie? Een oplossing kan zijn dat je overdag een ander einde bedenkt voor je vervelende droom. Als je dat vaak oefent, wordt je er steeds meer bedreven in.

Nachtmerries door een trauma

De droom overdag terughalen, kan ervoor zorgen dat de beelden als steeds minder eng worden ervaren. Maar dit geldt niet voor een PTSS. Bij een posttraumatische stressstoornis zorgen de nachtmerries alleen maar voor weer een confrontatie met de angsten en negatieve gevoelens die je had toen je het trauma opliep. In deze situaties heb je professionele hulp nodig.

Waar je in ieder geval voor kunt zorgen, is dat je lekker relaxt je bed in stapt. We schreven al eerder een blog met tips hoe je stress kunt verlagen, zodat je beter kunt slapen. Het juiste matras helpt ook bij een goede nachtrust, evenals het best bij jou passende kussen.

Advies nodig? Bij Slaapkenner Lute in de regio Limmen, Heiloo en Egmond aan Zee helpen we je graag op weg naar een goede nachtrust.

Lees meer blogs

Wat is een goed kussen bij nekklachten?

Heb je last van pijn in je nek? Een verkeerd kussen kan de oorzaak zijn. Wanneer je slaapt, is het ...
LEES MEER

Wat is een goed matras als je rugpijn hebt?

Een goed of slecht matras heeft invloed op rugpijn. Het kan eventuele pijnklachten verergeren of ju...
LEES MEER

Wat is het juiste matras bij jouw lighouding voor de beste nachtrust

‘Ergonomie’, je ziet dit woord regelmatig voorbij komen als het gaat om slapen, matrassen en ku...
LEES MEER