Oorzaken en oplossingen voor praten in je slaap

De ‘daders’ zijn zich er meestal niet van bewust, maar praten in je slaap kan best vervelend zijn. De praters zijn zich niet bewust van wat ze zeggen. We vertellen je graag meer over de oorzaak van praten in je slaap en wat je er aan kunt doen.

Ongeveer één op de twintig volwassenen praat in de slaap. Sommigen hoor je volzinnen zeggen, terwijl andere wat gemompel voortbrengen. In ieder geval kun je er geen rechten aan ontlenen, want volgens onderzoekers is hetgeen gezegd wordt irrationeel. Soms is het onzin wat er gezegd wordt en soms is het gebaseerd op eigen ervaringen.

Praten in de slaap komt vaker bij mannen voor dan bij vrouwen. En bij de helft van de kinderen komt het voor. De oorzaken kunnen verschillende zijn.

Oorzaken praten in je slaap

  • Slaaptekort
  • Koorts
  • Alcohol
  • Stress
  • Depressie

Een enkele keer is het gerelateerd aan een andere slaapstoornis zoals apneu, paniekaanvallen of narcolepsie.

De nachtelijke spreker voelt zich door het praten soms wat opgelaten omdat hij of zij geen invloed heeft op wat gezegd wordt. Wanneer je last hebt van deze stoornis, is het raadzaam om een goed slaapritme te hanteren, zodat er geen slaaptekort kan ontstaan.

Slaaprituelen voor rust

Ook kun je het beste rustig naar bed gaan. Bepaalde slaaprituelen kunnen hierbij helpen. We schreven hier al eens een blog over. Is de oorzaak stress? Dan is het verstandig om het stressniveau te verlagen voordat je naar bed gaat. Ook hier schreven we al eerder over.

Zorg voor een heerlijk bed en een goede slaaphygiëne. Slaapkenner Lute kan je in de regio Limmen, Heiloo en Egmond aan Zee goed helpen aan een bed dat helemaal op jouw wensen is afgesteld. Slapen is namelijk persoonlijk. De juiste ondersteuning, het lekkerste dekbed en een kussen dat bij je lighouding past, dragen bij aan een betere nachtrust.

Meer weten? Neem gerust eens contact op met ons of kom langs bij Slaapkenner Lute in de regio Limmen, Heiloo en Egmond aan Zee.

Lees meer blogs

Wat is een goed kussen bij nekklachten?

Heb je last van pijn in je nek? Een verkeerd kussen kan de oorzaak zijn. Wanneer je slaapt, is het ...
LEES MEER

Wat is een goed matras als je rugpijn hebt?

Een goed of slecht matras heeft invloed op rugpijn. Het kan eventuele pijnklachten verergeren of ju...
LEES MEER

Wat is het juiste matras bij jouw lighouding voor de beste nachtrust

‘Ergonomie’, je ziet dit woord regelmatig voorbij komen als het gaat om slapen, matrassen en ku...
LEES MEER