Wat is het juiste matras bij jouw lighouding voor de beste nachtrust

Ergonomie’, je ziet dit woord regelmatig voorbij komen als het gaat om slapen, matrassen en kussens. Ergonomie is de wetenschappelijke studie van de mens en de invloed van de omgeving. Slaapspecialisten hebben veel gekeken naar slaaphoudingen in relatie tot het juiste matras en het beste kussen. Welk matras heb je nodig voor een zijslaper? En voor een rugslaper? Slaapkenner Lute vertelt je graag meer hierover.

Juiste ondersteuning voor je rug

Belangrijk voor een goede slaaphouding is de juiste ondersteuning van je ruggengraat. Het is van belang dat je in een natuurlijke houding slaapt en dat zenuwen niet bekneld raken. Een matras moet dus eigenlijk de juiste lichaamsvormen volgen. Slaapkenner Lute kan je hierbij helpen. Maak gerust een afspraak voor een persoonlijk advies.

Hardheid matras

Hoe hard je matras moet zijn, wordt mede bepaalt door je gewicht. Ben je zwaarder dan 80 kilo, dan heb je een steviger matras nodig dan wanneer je onder de 80 kilo bent. Reden is dat wanneer je zwaarder bent, het matras meer indrukt. Als je dan een te zacht matras hebt, zak je er teveel in weg. En ben je lichter dan 80 kilo en lig je op een hard matras, dan kan het matras je natuurlijke contouren niet volgen.

Steun in onderrug

Als je op je rug slaapt en graag een ontspannen ruggengraat wil, is het verstandig een matras te kiezen met extra steun in de onderrug. Op die plek is er namelijk een welving in je ruggengraat. Deze komt daar naar voren toe. Wanneer je in een natuurlijke houding wil slapen, moet de comfortzone op die plek de vormen van je ruggengraat volgen.

Wanneer je een zijslaper bent, moeten schouders en bekkens meer wegzakken in het matras, omdat deze uitsteken ten opzichte van de rest van je lichaam. Gebeurt dit niet, lig je op je zij in een heel onnatuurlijke houding.

Slaapcomfort is persoonlijk. Wij geloven in de kwaliteit van je nachtrust door een matras dat bij jou past. Wij schreven hier al eerder een blog over. Hier gaan we verder in op individuele eigenschappen die het slaapcomfort beïnvloeden.

Ook hebben we meer uitgelegd over de kenmerken en eigenschappen van een goed matras in een ander blog. Hierin gaan we meer in over de verschillende soorten. En meer over slaaphoudingen, lees je in onze blog over gezonde slaaphoudingen.

Advies over slapen

Wil je graag meer advies tijdens een persoonlijk gesprek? Je bent welkom in onze winkel in de regio Limmen, Heiloo en Egmond aan Zee. We helpen je graag op weg naar een goede nachtrust.

Lees meer blogs

Wat is een goed kussen bij nekklachten?

Heb je last van pijn in je nek? Een verkeerd kussen kan de oorzaak zijn. Wanneer je slaapt, is het ...
LEES MEER

Wat is een goed matras als je rugpijn hebt?

Een goed of slecht matras heeft invloed op rugpijn. Het kan eventuele pijnklachten verergeren of ju...
LEES MEER

Klachten door verkeerd kussen

Wanneer je niet het juiste hoofdkussen op je bed hebt liggen, loop je het risico op pijnklachten en...
LEES MEER