Slaapdronken? We geven je tien tips om je te helpen met opstaan

Heb jij moeite met wakker worden? We geven jou graag een aantal tips om fitter de deur uit te gaan.

Een behoorlijk percentage van de bevolking heeft last van het 'slaapdronken zijn' bij het ontwaken. De symptomen van slaapdronken kunnen onschuldig lijken en zijn dat in de meeste gevallen ook. In het algemeen is het van tijdelijke aard: je raakt verward wakker, doet vreemde dingen en sommige mensen weten zelfs later niet meer te herinneren wat ze gedaan hebben. Dit kwam naar voren bij een onderzoek van Stanford University School of Medicine. Voor de verwarde slapers en voor een snelle 'wake-up' hier tien tips om je te helpen bij het wakker worden en snel opstaan.

  1. Zet je gezondheid boven alles Slaapdronken zijn kan gerelateerd zijn aan je gezondheid. Mogelijk kan een gezond dieet en gezonde beweging dit verbeteren. Mocht je twijfelen, raadpleeg altijd je huisarts.
  2. Een glas water of natte washand Een glas water, eventueel met een scheutje citroensap, direct bij het wakker worden opdrinken, kan je helpen goed wakker te worden. Een natte washand over je gezicht leggen bij het wakker worden maakt je ook snel alert.
  3. Zure snoepjes Een zure explosie in de mond helpt je zintuigen wekken.
  4. Plaats je wekker verder weg Zet je wekker op een afstand van je bed, zodat je gedwongen wordt uit je bed te stappen om de wekker uit te zetten.
  5. Licht zorgt voor het aanjagen van de 'wake-up' hormonen Schaf een 'wake-up-light' aan. Deze licht-wekkers zorgen voor een nabootsing van het natuurlijke ontwaken met licht, als een soort zonsopgang.
  6. Drink geen cafeïne en alcohol voor het naar bed gaan Het neemt nogal wat tijd voordat dit helemaal uit je lichaam is en dit benadeelt je nachtrust.
  7. Probeer reukzout Reukzout werd ook vroeger gebruikt om mensen bij de positieven te helpen. Maar je kan ook een prettige geur nemen, zoals essentiële olie met een frisse geur (sinaasappel, grapefruit, of mint).
  8. Train jezelf in het wakker worden In plaats van jezelf dwingen snel wakker te worden, kan je ook jezelf trainen. Door eerst meer tijd te nemen, het opstaan te oefenen, en dit in een steeds korter tijdbestek, zo kan je jezelf trainen in het opstaan. Hou een vast slaap- en opstaan ritme aan.
  9. Leg je kleding vast een avond tevoren klaar Dit spaart je tijd, maar gebruik dit dan niet om langer te blijven liggen!
  10. Probeer je adrenalinepijl op te jagen Kom in actie en pomp de adrenaline door het lichaam door te bewegen. Doe bijvoorbeeld 10 zonnegroet-oefeningen.

Het allerbelangrijkste is dat je op tijd naar bed gaat en dat het bed waarop je slaapt van goede kwaliteit is. Kijk ook eens of je bed nog voldoet aan alle eisen: hoe oud is je matras? Door de goede ondersteuning van een nieuw matras kan het je slaapcomfort verbeteren, waardoor je weer beter uitgerust wakker wordt. Misschien wordt het tijd om het hoofdkussen te vervangen? Dan is dit het juiste moment om naar één van de dealers van Altijd Goed Slapen te gaan.

asdsad

Is je favoriete slaaphouding de meest gezonde voor jou?

Slaaphoudingen. Wat is jouw favoriet? Een goede slaaphouding is belangrijk voor je gezondheid Wa...
LEES MEER

Wat is een goed matras als je rugpijn hebt?

Een goed of slecht matras heeft invloed op rugpijn. Het kan eventuele pijnklachten verergeren of ju...
LEES MEER

Invloed op je lichaam dankzij het ingaan van de zomertijd

Komend weekend heb je een uurtje minder nachtrust tot je beschikking. Dat is niet voor iedereen eve...
LEES MEER