Kenmerken en eigenschappen van een goed matras

Matras kopen? Lees deze informatie over matrassen:

Verschillen tussen matrassen? Schuim, latex, veren, polyether, allemaal materialen die voor matrassen gebruikt worden. Welk matras past nou bij jou? Hieronder een beschrijving van het aanbod en de voordelen van de diverse matrassen.

Matrassen zijn verschillend opgebouwd. Vaak bestaan ze uit een kern die wordt afgedekt door een toplaag aan beide kanten. Alle matrassen zijn voorzien van een tijk: damast, dubbeldoek of dubbeldoek met Feran Ice® finish. Feran Ice ® zorgt voor een snelle vochtregulatie waardoor transpiratievocht beter verdampt.

(Geneste) Pocketvering matrassen

Pocketvering matrassen bevatten een kern van veren die afzonderlijk ingepakt zijn in zakjes. Het matras is in zones opgedeeld voor meer of minder ondersteuning op bepaalde plekken. Als de pocketvering genest is, zijn de veren in een andere structuur gezet, zodat ze dichter op elkaar zitten, waarbij de ondersteuning weer anders is.

Polyether

Polyetherschuim worden soms ten onrechte schuimrubber genoemd. Het polyetherschuim kan gemaakt worden met veel of weinig lucht per kubieke meter. Dat wordt aangegeven met het soortelijk gewicht (SG). Hoe hoger het SG, hoe meer veerkracht.

Koudschuim

Koudschuim matrassen worden gemaakt met een type polyurethaanschuim. De correcte benaming voor koudschuim is eigenlijk High Resilience (HR) schuim, ofwel schuim met hoge veerkracht. Koudschuim of HR schuim heeft een onregelmatige, open celstructuur waardoor het materiaal zeer goed ademt en goed vocht afvoert. Kuilvorming komt bij koudschuim niet voor. Deze matrassen hebben een lange levensduur.

Traagschuim

Traagschuim matrassen worden gemaakt met een visco-elastisch polyurethaanschuim en bezitten het kenmerk dat ze zachter worden door warmte. Na indrukking keert het langzaam terug in de oorspronkelijke vorm. Door de lichaamstemperatuur vormt het materiaal zich naar de lichaamscontouren, waardoor het gewicht van de slaper goed verdeeld wordt over het oppervlak en er nagenoeg geen drukpunten zijn. Op die manier draagt het bij aan een goede doorbloeding.

Latex matrassen

Een andere benaming voor latex matras is schuimrubbermatras. Schuimrubber is van oorsprong een natuurproduct, maar wordt ook langs chemische weg uit nafta vervaardigd. Synthetische latex is veel minder poreus is dan natuurlijke latex.
De gaten in latexmatrassen dienen niet voor ventilatie, zoals vaak wordt gezegd. De gaten zijn het gevolg van holle pennen, die op de bodem en deksel van een gietmal zijn gemonteerd. Latex wordt gekookt in water van 115 graden. Daarbij worden dikkere en dunnere holle pijpen gebruikt om zones in de matraskern te maken. Bij toepassing van dikkere pijpen ontstaat een soepeler gedeelte omdat er minder schuim op die plaats zit. Handig voor de schouderzone.
Bij een taillezone worden de dunste pijpjes gebruikt om met meer latex meer steun te geven. Latex neemt snel de lichaamstemperatuur van het lichaam aan en is hierdoor zeer geschikt voor mensen die het snel koud hebben.

Afdeklagen van matrassen

De afdekking van Altijd Goed Slapen pocketveringmatrassen bestaan uit visco-elastisch (traag)schuim, koudschuim of latex. Als je het snel warm hebt, kies dan voor een visco-elastische afdekking. Als je het snel koud, is een afdekking van latex meer geschikt.

Active Air in je matras

Een aantal matrassen van Altijd Goed Slapen heeft Active air technologie. Dit zorgt voor een optimale ventilatie van je matras. Hierdoor verdampt transpiratievocht sneller, blijft het matras frisser en ook langer in vorm. Onze matrassen Iris, Jasmijn en Salvia zijn voorzien van Active Air.

Matras uitproberen

Uiteindelijk heeft de keuze voor een matras met lichaamsbouw en persoonlijke voorkeur te maken. Het is daarom handig om te komen proefliggen in een beddenzaak zodat je de verschillen kunt voelen.

Lees meer blogs

Is je favoriete slaaphouding de meest gezonde voor jou?

Slaaphoudingen. Wat is jouw favoriet? Een goede slaaphouding is belangrijk voor je gezondheid Wa...
LEES MEER

Wat is een goed kussen bij nekklachten?

Heb je last van pijn in je nek? Een verkeerd kussen kan de oorzaak zijn. Wanneer je slaapt, is het ...
LEES MEER

Wat is een goed matras als je rugpijn hebt?

Een goed of slecht matras heeft invloed op rugpijn. Het kan eventuele pijnklachten verergeren of ju...
LEES MEER