Tips om je slaapkamer schoon te houden

De slaapkamer is een plek waar bacteriën goed kunnen gedijen. Dat willen we niet! Hoe houd je je slaapkamer het beste schoon en fris? Hieronder geven we een aantal schoonmaaktips op het gebied van slaapkamerhygiëne.

1. Maak je bed niet op!

Klinkt raar natuurlijk, maar het heeft een reden. ’s Nachts verlies je vocht. We kunnen er een mooi plaatje van te maken, maar feit is: je kwijlt en zweet in je bed. Dus als je gelijk je bed opmaakt als je opstaat, krijgt het vocht geen kans om te verdampen. Houd je bed lekker opengeslagen! Hang je het uit je raam? Helemaal top.

2. Frisse wind in je slaapkamer

Ook geen overbodige luxe: het raam open. Ventileren is heel belangrijk voor je slaapkamer: ‘oude’ lucht eruit en frisse lucht erin. Daarom is het ook heel gezond om met raam open te slapen. Hou de verwarming uit, daar ga je alleen maar meer van zweten.

3. Was je bedtextiel

Verschoon je dekbedovertrekken wekelijks, dat houdt de boel lekker fris, je hebt er immers dan al zo’n 56 uur onder liggen zweten. Ook je kussen en dekbed mogen een aantal keren per jaar gewassen worden. En zijn je kussen en matras versleten, koop dan nieuwe. Let wel even op de wasvoorschriften. Heb je afritsbare tijk op je matras: dan kan dat ook de wasmachine in. Het matras even goed stofzuigen zo nu en dan kan sowieso geen kwaad.

4. Gebruik bescherming voor je bed

Voor kussens en matrassen zijn beschermhoezen verkrijgbaar. Een voorbeeld is onze wollen onderdeken. Dit zorgt ervoor dat zweet en andere substanties niet gelijk je matras en kussen in trekken, handig! Wel deze beschermhoezen af en toe wassen natuurlijk!

5. Draai je matras

Door je matras te draaien voorkom je niet alleen kuilvorming, je houdt ‘m ook frisser. Let wel op, door sommige toplagen is het niet de bedoeling de matras ondersteboven te draaien. Dan kun je enkel hoofd- en voeteneind draaien.

6. Poets je slaapkamer

Gewoon lekker soppen die slaapkamer. Niet alleen even met de stofzuiger er door. Nee, gewoon grondig met de poetslap het stof verwijderen, stofzuigen en dweilen!