Wanneer is het tijd voor mijn winterdekbed?

Eerst een kleine stukje geschiedenis over zomertijd en wintertijd.

Tijdens de eerste wereldoorlog werd de zomertijd ingevoerd om de stookkosten te verminderen. Tussen 1946 en 1977 was er geen zomertijd/wintertijd. In 1977 werden, door de oliecrisis, opnieuw de zomer- en wintertijd ingesteld. Door in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht zou er energie bespaard worden.

Op de laatste zondag van oktober gaat de wintertijd in. In de nacht van zaterdag op zonder om 03.00 uur gaat de klok 1 uur terug. Zomertijd verandert dan in wintertijd en 's avonds is het een uur eerder donker. Je biologische klok kan zich hierdoor beter afstemmen. Het grootste voordeel van dit uur extra ervaar je op maandagochtend na ingang van de wintertijd.

Betekent het ingaan van de wintertijd een uur extra slaap?

De meeste mensen associëren wintertijd met een uur extra slaap, gevolgd door kortere dagen. Maar artsen zien dat het extra uur een mogelijk conflict kan veroorzaken met je biologische ritme. Je biologische klok geeft je het gevoel om eerder naar bed te willen en je wordt eerder wakker. Gelukkig kan je lichaam hier redelijk snel op reageren en zal het nieuwe ritme zo weer oppakken. Heb je er echter moeite mee om je ritme aan te passen, start dan een transit-week; een week voor de daadwerkelijke wintertijd ingaat. Ga elke dag zo'n 10 tot 15 minuten later slapen en opstaan en zo kan je je lichaam hier aan laten wennen.

Tijd voor de check op je winterdekbed

Wij vinden echter de wintertijd een goede gelegenheid om je dekbed te inspecteren. Geeft je dekbed nog voldoende comfort en warmte voor de aankomende winter? Hoe lang ligt het dekbed al op je bed? Wordt het niet eens tijd om deze te vervangen? Heb je een 4-seizoenen dekbed, dan is het misschien tijd om beide delen te koppelen en een uurtje extra te genieten van het geborgen gevoel, dat zo'n dekbed geeft. Nog geen 4-seizoenen dekbed of is het tijd voor een nieuw dekbed? Ga naar één van onze Altijd Goed Slapen adviseurs in je naaste omgeving. Zij kunnen je hierin zeker adviseren!