Matras kopen?

Na 10 jaar is de veerkracht en het draag-vermogen uit je matras verdwenen en is het tijd voor een nieuwe matras.

Matrassen kunnen verschillend opgebouwd zijn. Vaak bestaan ze uit een kern welke wordt afgedekt door een toplaag aan beide kanten. Alle matrassen zijn voorzien van een tijk: damast, dubbeldoek of dubbeldoek met Feran Ice® finish. Feran Ice ® zorgt voor een snelle vochtregulatie waardoor transpiratievocht beter verdampt.

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende typen matraskernen.

(Geneste) Pocketvering matrassen
De kern bestaat uit kleine pocketveren die afhankelijk van het type matras in zones op zijn gedeeld. Hierdoor is er per lichaamsdeel een wisselende ondersteuning mogelijk. Een geneste pocketvering biedt hiernaast een hogere stabiliteit doordat de pocketveren dichter op elkaar geplaatst zijn. Een bekkengenest pocketveren interieur met Low Back Support zorgt voor extra ondersteuning van de onderrug.


Polyether
Matrassen van polyetherschuim worden soms ten onrechte schuimrubber genoemd. Het polyetherschuim kan gemaakt worden met veel of weinig lucht per kubieke meter. Dat wordt aangegeven met het soortelijk gewicht (SG). Ons Baccara SG40 matras heeft schuim dat 40kg per m³ weegt, en is een matras die relatief snel hardheid verliest en weinig ondersteuning geeft.


Koudschuim
Matrassen worden gemaakt met een type polyurethaanschuim. De term 'koudschuim' is afgeleid vande term 'cold cure moulding': schuim dat in onverwarmde mallen wordt geproduceerd. De correcte benaming voor koudschuim is eigenlijk High Resilience (HR) schuim, ofwel schuim met hoge veerkracht. Koudschuim of HR schuim heeft van nature een onregelmatige, open celstructuur waardoor het materiaal zeer goed ademt en goed vocht afvoert. Kuilvorming komt bij koudschuim niet voor. Het materiaal is zeer veerkrachtig en biedt een hoog comfort gekoppeld aan een lange levensduur. Matras Fresia van Altijd Goed Slapen heeft een soortelijk koudschuim gewicht van 40kg/m³ en matras Fleur is verkrijgbaar in 55 kg/m³ (soepel) en 60 kg/m³ (stevig).


Traagschuim
Matrassen worden gemaakt met een visco-elastisch polyurethaanschuim en bezitten het kenmerk dat ze zachter worden door warmte. Na indrukking keert het langzaam terug in de oorspronkelijke vorm. Door de lichaamstemperatuur vormt het materiaal zich naar de lichaamscontouren, waardoor het gewicht van de slaper goed verdeeld wordt over het contactoppervlak en er nagenoeg geen drukpunten zijn. Dit is het grote voordeel van traagschuim: het draagt bij aan een goede doorbloeding. Hierdoor wordt het gebruikt in ziekenhuismatrassen ter voorkoming van doorlig wonden.


Latex
Een andere benaming voor latex matras is schuimrubbermatras. Schuimrubber is van oorsprong een natuurproduct, maar wordt ook langs chemische weg uit nafta vervaardigd. Het grote verschil tussen natuurlatex en synthetische latex is dat synthetische latex in veel mindere mate poreus is dan natuurlijke latex. In tegenstelling tot de vaak gehoorde stelling dat de gaten in latexmatrassen dienen voor ventilatie, zijn deze het gevolg van holle pennen, die op de bodem en deksel van een gietmal zijn gemonteerd, zodat bij het koken in 115 graden water het hete water zorgt voor een goede gelijkmatige uitharding van het latexschuim. Daarbij worden dikkere en dunnere holle pijpen gebruikt om zones in de matraskern te maken. Bij toepassing van dikkere pijpen ontstaat een soepeler gedeelte daar er minder schuim op die plaats zit. Bij een schouderzone is dat nodig. Bij een taillezone daarentegenz ullen de dunste pijpjes gebruikt worden om met meer latex meer steun te geven. Latex neemt snel de lichaamstemperatuur van het lichaam aan en is hierdoor zeer geschikt voor mensen die het relatief snel koud hebben in bed.


Welke afdeklagen zijn er?

De afdekking van Altijd Goed Slapen pocketveringmatrassen bestaan uit visco-elastisch (traag)schuim, koudschuim of latex.

Indien je het snel warm hebt in bed, kies dan voor een visco-elastische afdekking. Als je het makkelijk koud hebt in bed, is een afdekking van latex meer geschikt.

Ocean Blue® latex afdeklaag
Ons matras Jasmijn heeft aan beide zijden van de kern een Ocean Blue® afdeklaag. Dit type latex zorgt voor een optimaal verfrissen slaapcomfort.

Active Air
Active air is geen kernsoort en hoort derhalve eigenlijk niet thuis in dit overzicht. Echter verdient deze specifieke matraseigenschap toch een vermelding. Active air technologie zorgt namelijk voor een optimale ventilatie van je matras. Hierdoor zal gedurende de nacht het transpiratievocht sneller verdampen, blijft het matras frisser en hierdoor ook langer in vorm. Onze matrassen Iris, Jasmijn en Salvia zijn voorzien van deze comfortverhogende techniek.