Slaaphygiëne betekent niet alleen douchen voor het slapen gaan. De slaapkamer is, na de keuken, de smerigste kamer in je huis, wist je dat? Hygiëne is niet alleen noodzakelijk in de keuken, ook je slaapkamer is een plaats waar bacteriën goed groeien. Ze komen voor in tapijt, matras, hoofdkussen, lakens en andere weefsels. Maar wat dacht je van je mobiel? Deze bevat 500 keer meer bacteriën dan een toiletbril. Of je handtas bijvoorbeeld, achteloos op je bed gegooid, maar die kort daarvoor op de grond in de bus, het toilet of op straat heeft gestaan, niet fris! Slaaphygiëne voor je slaapkamer, gewoon doen!

Ventileer dagelijks je slaapkamer. Zonder goede ventilatie gaat je matras vochtig aanvoelen en wordt het de ideale omgeving voor bacteriën en schimmels om zich te nestelen. Ook je dekbed voert een deel van het vocht af. Bij een goed 'bedklimaat' hoort dus ook een ventilerend dekbed. Zeker als je ook nog last hebt van nachtzweten. Zweten is het natuurlijke koelsysteem van je lichaam en gaat direct in werking treden bij hoge temperaturen of tijdens het sporten. Maar voor alles is een tijd en een plaats en als je aan het sporten bent, is het te verwachten dat je zweet. Verdamping van zweet is de sleutel van het koelmechanisme. Als het warme (zweet)water verdampt, blijft een flinterdun laagje koelend op de huid liggen. Gemiddels genomen heeft de mens zo'n 2 tot 4 miljoen zweetklieren over het lichaam waarvan de meeste te vinden zijn onder de oksels, handen en voeten. En omdat iedereen niet hetzelfde is, zweet de één meer dan de ander. Maar nachtzweten terwijl je ligt te slapen, is niet prettig en kan heel vervelend zijn.

Ben je gevoelig voor huisstofmijt, zorg dan voor speciaal bedtextiel. Vervang je hoofdkussen tijdig en doe dat na 5 jaar gebruik. Dan heb je het grootste probleem al getackeld. De zon is ook een goed middel tegen huisstofmijt, daar komt geen chemisch product bij kijken. Door 1 keer per maand je hoofdkussen of matras even in de zon te leggen (elke zijde een half uur) kun je de huismijt al grotendeels elimineren.