Meer slaapadvies

Wintertijd – tijd voor je winterdekbed

wintertijd2Wintertijd – zijn jullie er klaar voor?

In het weekend van de laatste zondag van oktober gaat de wintertijd in en dat betekent het einde van de zomertijd. De klok gaat om 3 uur ’s nachts 1 uur terug. Hierdoor komt je biologische klok weer terug in het normale ritme. In het verleden (1916 tot 1945) hebben we eerder te maken gehad met zomer-/ wintertijd. In Nederland is de zomer-/wintertijd in 1977 opnieuw ingevoerd. Door de klok een uur op te schuiven is het ’s avonds eerder donker. Hierop kan je biologische klok zich beter op afstemmen dan bij de zomertijd. Het grootste voordeel van dat uur extra ervaar je op de maandagochtend na de ingang van de wintertijd. Maak echter niet de fout om lekker lang op te blijven en denk niet dat je toch nog een extra uur slaap in de ochtend over hebt.

De meeste mensen associëren wintertijd met een uur extra slaap, gevolgd door de kortere dagen. Maar artsen zien dat het extra uur een mogelijk conflict kan veroorzaken met je biologisch ritme. Je biologisch klok geeft je het gevoel om eerder naar bed te willen en je wordt eerder wakker. Gelukkig kan je lichaam hier redelijk snel op reageren en zal het nieuwe ritme zo weer oppakken. Heb je er echter moeite mee om je ritme aan te passen, start dan een transit-week; een week voor de daadwerkelijke wintertijd ingaat. Ga elke dag zo’n 10 tot 15 minuten later slapen en opstaan en zo kan je je lichaam hier aan laten wennen.

Maar ondanks dat het dus eerder donker wordt, wordt het ’s nachts in Nederland steeds lichter. Als je op grote afstand de aarde bekijkt zie je dat Nederland tot een van de meeste verlichte deel van de wereld behoort tijdens de nachtelijke uren. Donkere nachten zijn echter veel beter voor mens en dier, met name voor een goede dag-/ nachtritme. In Nederland neemt men van deze gelegenheid gebruik om acties op te starten en de aandacht hiervoor te vragen. De ‘Nacht van de Nacht’ – in het weekend waarin de klok met een uur wordt verzet – wordt door diverse instanties aangegrepen om in alle provincies duizenden lichten te doven.

check_je_dekbedTijd voor de check op je winterdekbed

Wij vinden echter de wintertijd een goede gelegenheid om je dekbed te inspecteren. Geeft je dekbed nog voldoende comfort en warmte voor de aankomende winter? Hoe lang ligt het dekbed al op je bed? Wordt het niet eens tijd om deze te vervangen? Heb je een 4-seizoenen dekbed, dan is het misschien tijd om beide delen te koppelen en een uurtje extra te genieten van het geborgen gevoel, dat zo’n dekbed geeft. Nog geen 4-seizoenendekbed of is het tijd voor een nieuw dekbed? Ga naar één van onze AltijdGoedSlapen adviseurs in je naaste omgeving. Zij kunnen je hierin zeker adviseren!