Meer slaapadvies

Schoolvakanties zijn weer voorbij

Terug naar school – tijd voor een “slaapcheck”

school_en_slaapSchoolgaande kinderen hebben in het algemeen een frisse weerstand om op te staan. Zeker als de vakanties weer op het einde lopen en het ritme weer moet worden opgepakt van “vroeg naar bed en op tijd opstaan”.

En als je weet dat jongeren over het algemeen zo’n 1½ uur meer slaap nodig hebben dan een volwassene, is het belangrijk dat alle factoren aanwezig zijn, die bijdragen aan een goede en gezonde nachtrust. Tijdens de slaap komt je lichaam en geest tot rust, zodat het zich kan herstellen. Heb je goed geslapen dan onthoud je alles veel beter – handig voor in de klas, toch. Een gezonde slaap zorgt dat je weer voldoende energie hebt voor de volgende dag en het stimuleert ook nog eens je groei.

Regelmaat en vlijt …..en slaap

Een aantal tips om uitgerust weer naar school te kunnen gaan:

  • Probeer weer in het oude ritme te komen en elke dag wat vroeger naar bed te gaan.
  • Ga het laatste uur, voordat je naar bed gaat, niet meer achter een computer zitten en zorg voor minder prikkels.
  • Bouw een soort avondritueel in door je voor te bereiden op de volgende dag, zoals je tas met je schoolspullen klaar zetten, afspraken maken met je schoolmaatjes, neem je agenda door ed.
  • Ruim je kamer op – een heel moeilijk punt maar ….een opgeruimde kamer zorgt voor rust.
  • Check of je bed nog voldoet aan alle eisen; hoe oud is je matras? Geeft dit je lichaam nog wel voldoende steun? Het kan zijn dat na een groeispurt je matras niet meer geschikt is.
  • Is je hoofdkussen ook niet aan vervanging toe? Afhankelijk van de vulling, het gebruik en de veerkracht zal een kussen zijn werk – het ondersteunen van je hoofd en nek – blijven doen. Na zo’n 3 tot 5 jaar is het hoofdkussen wel aan het eind van zijn kunnen en is het verstandig een nieuw kussen aan te schaffen.

Voor de laatste twee punten ben je welkom in de winkel voor het nodige advies. Neem wel even de oude gegevens mee van je matras en/ of hoofdkussen. We helpen je graag op weg…..

Dus opstaan – wen er maar aan!